TOP termékek

Házhozszállítás

A világ legerősebb manukaméze

Egyenesen Ausztráliából: a különleges manukafák és az egészséges, boldog méhek ajándéka

Aki hallott már a manukamézről, az nagy valószínűséggel azt is tudja róla, hogy ez a méz Új-Zélandról származik. Bár a világ manukaméz termelésének nagy része (éves szinten 95-97%-a) tényleg innen kerül ki, azonban Ausztráliában is honos a manukának nevezett teafafajta. De honnan és hogyan kerül a legerősebb manuka hozzánk, a Mézbarlangba?

A bevezetőben írtak, miszerint nem csak Új-Zélandon, hanem Ausztráliában is honos a manukacserje, még nem lenne túl érdekes információ a manukaméz-fogyasztók körében. Az viszont már annál inkább az, hogy az ottani méhek pont itt, a messzi Ausztráliában készítik a világ legerősebb minősített manukamézét, ráadásul bio minőségben!

Különleges manukafák

A manukafák a világon egyedülállónak tekinthetők, mert növekedésük helye sajátos, elsősorban New South Wale-ben (NSW), Queenslandben és Tasmániában találhatók. A főcímben említett legerősebb manukamézet is New South Wale-ben gyűjtik a méhek, mégpedig annak is a leginkább érintetlen természeti területein, ahol a méhek nyugodtan végezhetik munkájukat.

A családi tulajdonban lévő BIOSOTA nevű biogazdaság egyedülálló mikroklímában található ezen a vidéken. Az ősi manukafák itt messze elrejtve nőnek a fő autópályáktól és a környezetszennyező iparágaktól, ezért lehet az itteni méz 100%-ban organikus minősítésű. Tudtad? A manuka virágzási ideje korlátozott, és csak kettő-hat hétig tart.

A manukafák a vidéki NSW ezen részén kémiailag különböznek új-zélandi és más ausztráliai régióikbeli társaiktól. Bebizonyosodott, hogy manukamézet itt termelnek a méhek a nagyobb mennyiségű MGO-val, így lett ez a terület az otthona a világ legerősebb bevizsgált manukamézének.

Az itteni, ősi ausztrál manukafák bokrokként vagy cserjékként indultak, és bizonyos területeken sűrűn beborítják a hegyoldalakat. Ez a manukafa körülbelül 5-6 méteresre nő, hosszú, vékony törzse van, és a tetején virágos lombkorona található.

A manuka abban az évszakban virágzik, amikor kevés más ausztrál növényfaj teszi, így virágzása idején nincs nagy verseny a méhek figyelméért. Amint a méhek elkezdik gyűjteni, az egész méh-kolónia addig dolgozik a manuka-nektárforráson, amíg el nem fogy az összes begyűjthető manuka-nektár.

 

Egyedülálló mikroklíma

A többnyire stabil, a mérsékelt éghajlat által ideálisan megálmodott, megfelelő mennyiségű csapadékkal és 20-25 Celsius fokos mérsékelten meleggel, napsütéses nappalokkal jellemezhető mikroklíma, valamint az ideális, érintetlen környezetet együttese kitűnő feltételeket biztosít az itteni méheknek a legkiválóbb minőségű manukaméz elkészítéséhez.

Egészséges és boldog méhek

A méhek nagyon sajátosan és tudományosan cselekszenek: csak akkor gyűjtik a nektárt, ha „elégedettek” környezetükkel. Még akkor is, ha minden körülmény tökéletesnek tűnik, a méhek figyelmen kívül hagyhatják a manukavirágokat, semmilyen csábítás vagy ösztökélés sem fogja rávenni őket a nektárgyűjtésre, ha nem akarják. Ez az egyik oka annak, hogy a minőségi ausztrál manukaméz olyan ritka, és nem szokatlan, hogy van olyan év, amikor bizonyos területeken nem is gyűjtenek manukanektárt a méhek.

Ellentétben egyes méztermelőkkel, akik túl sok kaptárral „túltöltik” a méhlegelőket - ami boldogtalan és egészségtelen méheket, valamint rossz minőségű mézet eredményez -, a BIOSOTA (ez a márkaneve a világ legerősebb manukamézének) családi gazdaság egy olyan harmadik generációs méhészcsalád, akik teljes mértékben elkötelezettek az organikus, fenntartható és etikus méhészkedés, illetve méztermelés mellett. A tulajdonosok igazán szenvedélyesen csinálják, amit csinálnak. Személyesen gondoskodnak arról, hogy minden terméküket azonos szeretettel és gondossággal készítsék, a legjobb és leginkább környezetbarát, tudományos alapú technikákkal kombinálva.

A méhek és a környező természeti környezet egészsége és boldogsága mindig is az első számú prioritás volt számukra, ennek köszönhetően az eredmények önmagukért beszélnek: innen származik ugyanis Ausztrália legjobb manukaméze, amelyet speciális, korlátozott példányszámú tételekben állítanak elő, 1.200 és 1.700+(!) közötti MGO-szinttel.

Ritka bioméz

Minden BIOSOTA manukaméz nyersen és hőkezelés nélkül feldolgozott méz, ami biztosítja kivételes és egyedülálló ízét, tudományosan bizonyított antibakteriális tulajdonságai mellett. A BIOSOTA összes termékét független teszteléssel hagyták jóvá, „USDA Organic” vagy „Australian Certified Organic” minőségű mézekként.

A BIOSOTA sok évtizedes kutatás és gyakorlati tapasztalatok révén olyan folyamatokat fejlesztett ki, amelyek támogatják a méhek egészségét és túlélési arányát. Ez magában foglalja a rendszeres egészségügyi ellenőrzést, a kaptárak, a méhek – különösen a méhkirálynő – alkalmasságát. A „teleltetés” is védett helyeken, bőséges mennyiségű manuka virágporral, nektárral és vízzel történik. Ez is a kiváló minőségű manukaméz előállításának egyik alapja.

 

Tudományosan tesztelt

Minél magasabb a manuka MGO-tartalma, annál magasabb a méz minősége, és annál nagyobb a lehetséges egészségügyi előnye. Az MGO nem más, mint a méz hatékonyságának, tisztaságának és minőségének tanúsítványa (minden edény BIOSOTA mézet alaposan tesztelnek), így bízhatsz abban, hogy ez a prémium kategóriájú, organikus manukaméz pontosan az, amit ígér.

Független kutatások azt is kimutatták, hogy ezen a területen a manukafák lényegesen magasabb cinteol- és monoterpin-szinttel rendelkeznek; ezáltal kiváló minőségű biomézet eredményezve, amely nagyobb egészségügyi előnyökkel jár.